Tuesday, 21 March 2017

Buy and Sell guna Shopee My app

bismillah...


Wow.. dah lama sesangat tak upload blog Mamapanda ni haha... Last post was in 2015. Now dah 2017... =D


Anyway, just nak share sikit about Shopee My app yang merupakan No.1 Shopping app kat Malaysia ni.

Let me start with how Mama Panda start selling there.

Actually before, memang just fokus pada website Mamapanda.com sahaja. I don't even have time to promote or beria-ria menjual di Facebook like before (masa anak sorang). So, website tu sangat-sangatlah membantu...

Masa awal-awal and tak banyak komitmen maybe la boleh nak terima order kat whatsapp or via FB messages. Lama-lama and tambahan pulak anak dah tiga ni, memang tak terkejar la weh. hahaha... So lebih suka customers order kat website or ape-ape jelah cara yang kita tak perlu nak bagi no account and check manual, mintak alamat bla bla... those things are very time consuming. huhu

So, that's why buat website. And yes, sangat-sangat membantu.

Then one day I received an email yang invite Mamapanda berjual kat Shopee. Tapi malas nak layan. Didn't even reply i think (lol maafkan saya). Then dapat call lagi... so I told her I really don't have time to upload stuffs in the app (Masa tu kena upload via phone je rasenye... cos guna app kan? Mana leh guna komputer)

Mana larat nak mengadap phone je haha.. so the Shopee staff (bless her) helped me to create an account and even uploaded products for me. Haa.. that's how it started.

Mulanya slow je la cos item pun tak banyak diupload. Then bila dapat sales, when I checked, ehhh Shopee tak ambil komisyen! Even bank charge pun takde... Mind you, if customer bayar guna kad kredit semestinyalah ade bank charge. Even website Mamapanda pun macam tu (we use Paypal btw), so I was surprised jugakla it's not being charged.

Kalau customer beli barang and bayar guna kad kredit RM100, selalunye yang dapat kat kita just RM96-97 sebab ade bank charge/komisyen payment gateway. Tapi Shopee takde! Freeeee hahaha... best gile =P

And then baru lah slow-slow start upload barang masuk Shopee. The best thing is that you can do that via computer/PC/laptop. No need to use just your phone. So easier lah... just login to the Shopee Seller Centre.



Another great thing about Shopee sekarang ni ialah it offers FREE SHIPPING up to 5kg! And buat masa ni minimum spend kena RM25 untuk dapat free pos tu. RM25 spend kat seller yang sama la yer. Kena usya ape lagi nak beli kat kedai seller tu dalam Shopee. Tapi if beli barang yang memang harga above RM25, of cos la memang free kan. Best sangat feature ni. Even I sell in Shopee, I always shopped online there too cos the deals are so good!

And no, bukan seller dah masukkan duit postage dalam harga barang. No. Shopee yang subsidy duit poslaju... Best kan? Dahla tu, diorg punye rate Poslaju pun murah giler. There's one time ade customer order carseat to be posted to Sabah. Carseat ok. Bulky item, berat pun ye jugak. Pos guna Poslaju and the buyer only pay RM30 ish. Which is very cheap! Poslaju okayyy.. hahaha... Mama Panda ade jugak account dengan Poslaju, tapi if pos carseat ke Sabah Sarawak tu tak jejak RM100 tak sah ler... Usually RM150-300... that's why tak guna Poslaju untuk pos bulky item ke East Malaysia.


Ade pun gambar ni... aku share sikit dari kelas Shopee yang aku pergi kat Ipoh last week.
See??? Murah sangat



You guys may wonder eh apehal Shopee subsidy duit pos, takde bank charge, takde komisyen bla bla?? Yes, I wonder about that too. Shopee ni under Garena, and diback up oleh notable investors like Khazanah. So that's why diorang ade fund buat benda ni.

BUT, of course la sooner or later I think they're going to take commission too... but while it's free, USE IT! Heeee...

Ape lagi kelebihan shopping guna Shopee, ada GUARANTEE!

Okay, proses dia macam ni:

Ali beli carseat RM399 dari Shopee app dari seller Mamapanda. Duit ni Shopee pegang sampaila customer (Ali) dah terima barang yang dia order. So Mamapanda ni tak dapat duit lagi ya... dia dapat lepas Ali update "Order Received" pada app.

Ni safety features for buyer la. So buy with confidence.

For seller pulak, what if customer dah dapat barang tapi tak update "Order Received"?

Well... duit tu dapat jugak tapi lambat la sikit haha... Sebab Shopee tracks juga order and sistem akan update juga sooner or later.

In my experience, 2 weeks maximum. But don't worry, duit dapat jugak. RM399 will be credited to your account later =D


Ade pun gambar hiasan.
Tak rugi pergi kelas diorang. Free je pun.
Ni Mamapanda share lah untuk yang tak pergi...
Jangan lupe shopping kat Mamapanda ya hahaha


Ape lagi ek...

Rasenya tu je kot...

Kalau nak tau lebih detail macam mana nak shopping di Shopee, boleh click link ni: https://mall.shopee.com.my/help_center/

Jangan lupe lepas install Shopee please follow Mamapanda hihi... Link: https://shopee.com.my/mamapanda



Mamapanda is a Preferred Seller. Meaning, kalau nak redeem Shopee Coins, boleh redeem dengan pembelian di Mamapanda.

(Shopee coins boleh redeem pada Preferred Seller only)

Ape itu Preferred Seller?

Shopee Preferred Sellers are specially selected by the Shopee Team. They must be active, well-patroned sellers with high shop ratings and good customer service before they can qualify to be a Shopee Preferred Seller.
Shopee Preferred Sellers can be identified from:
  • This Preferred Seller label 
  • This orange tick 
The labels can be found on the Shopee Preferred Sellers’ shop page as seen in the screenshot below, as well as on the sellers’ me page, product pages, and product listing.


Can you spot us?
15hb March beginner class
16hb March advanced class
Venue: Weil Hotel





Happy Shopping!


alhamdulillah...

2 comments:

  1. assalamualaikum mama, maaf nak tanya.. kursus anjuran shopee neh untuk invited person only ke sape sape bleh req nk ikut? tq in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesiapa pun boleh join. Pls LIKE FB page Shopee Malaysia. Selalunye bila ade kelas, diorang akan inform kat situ

      Delete